Home » Egészség » Mágnes terápia

Mágnes terápia

A mágnesek gyógyító hatása, és a gyógyászatban betöltött szerepe napjainkban egyre nagyobb teret kap. De vajon miben rejlik a gyógyító mágnesek “titka”? Mióta, és milyen betegségekre használhatjuk? Rengeteg megválaszolatlan kérdés, feltételezés kering, kevés tényadatot, információt találunk a témában. Pedig a mágnesesség ismerete, magyarázata és alkalmazása egyáltalán nem újkeletű.

Mágnes terápia

A mágnes története

Története az ókorra tekint vissza: a legenda szerint egy Magnes nevű pásztor fedezte fel azt az ércet – úgy 2500 éve-, ami szandálja szögeit vonzotta. Ma ezt az ércet mágnesvasérc néven ismerjük. A mágnes tulajdonságainak tudományos megismerésére a XVII. századtól kezdve törekedtek a tudósok. A XVIII. századtól pedig már egyre szélesebb körű ismeretet szereztek, így Európa-szerte egyre nagyobb érdeklődéssel fordultak a mágnes és felhasználási területei felé orvosok, kémikusok, fizikusok egyaránt. Franz Anton Mesmer német orvos volt a tudósok sorában az első, aki azzal a – saját korában merész – tudományos tézissel állt elő, hogy a mágnes tulajdonságai betegségek gyógyítására alkalmasak.

Mágnes-terápia

A mágnes-terápia nem más, mint a mágneses térerő szervezetünkre gyakorolt gyógyító hatásának alkalmazása, melynek hatását tudományos kutatások igazolták. Az elmúlt évtizedekben megállapították, hogy sejtjeinket és szerveinket biomágneses burok veszi körül, amely megvédi a szervezetet a környezetben fellelhető mágneses terek káros hatásaitól. Megbetegedések esetén a sejtek, így a szervezet mágneses tere megsérül, öngyógyító folyamata lelassul. A mágnesek gyógyító ereje abban rejlik, hogy helyreállítják a sérült mágneses teret, és a gyógyulás ideje alatt fenntartják azt.

Fizikai magyarázata is igen egyszerű: a vér egyik fő alkotóeleme a magas vastartalmú hemoglobin, mely a szervezet számára létfontosságú oxigént juttatja el a sejtekhez. A mágnesek a vér haemoglobinjához kapcsolódó vas (Fe) alkotóelemére hatnak, oly módon, hogy felgyorsítják a véráramlást, melynek következtében a sérült, beteg testrészhez az oxigén jóval rövidebb idő alatt és nagyobb mennyiségben jut el. Az oxigén a sejtek anyagcsere folyamatát aktiválja, lényegesen lerövidítve ezzel a beteg sejtek, szövetek regenerálódását, vagyis a gyógyulás idejét.

A mágnesek alkalmazásának nincs mellékhatása! Káros hatását mindeddig nem jegyezték fel. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) állásfoglalása szerint az otthoni gyógyításban használt mágneses termékek javasolt erőssége 300-5000 Gauss.

Érdemes azonban felhívni a figyelmet arra is, hogy a mágnes-terápia nem old meg minden egészségügyi problémát, nem tesz csodát, és az egészséges, kiegyensúlyozott életmódot sem helyettesíti! (Használata szívritmus szabályzót viselőknek, várandós kismamák számára ellenjavallt.)

Felhasználási területek

A mágnes-terápia legalapvetőbb szerepe az egészség megőrzése, a szervezet energetizálása.

Mágnesesség hatására sejtjeink telítődnek oxigénnel, beindulnak az anyagcsere-folyamatok és a sejtszintű méregtelenítés. Az oxigéndúsabb vér és a jobb véráramlás hozzájárul az anyagcsere-folyamatok normalizálásához, ami gyorsabb sebgyógyuláshoz, a bőr megtisztulásához vezet. A mágnesek kiemelkedő fájdalomcsillapító hatása szintén azzal magyarázható, hogy serkentik a vérellátást, ily módon csökkentik a gyulladásokat, a fájdalom kiváltó okát.

Egészségügyi felhasználási területei:

 • migrénes panaszokra,
 • menstruációs, és egyéb nőgyógyászati tünetek kezelésére,
 • mozgásszervi betegségek, reumatikus- és izületi panaszok, kopások, porckorongsérv kezelése,
 • sportsérülések, csonttörések, izomhúzódások gyógyítása,
 • fájdalomcsillapítás akut-, és krónikus fájdalmak esetén,
 • sebgyógyulási zavarok kezelése, műtétek utáni regenerálódás, felgyógyulás elősegítése
 • anyagcserezavarok, zsír- és cukoranyagcsere folyamatok betegségei
 • immunrendszer erősítése,
 • potenciazavar kezelése,
 • vérnyomás-, és vérellátási problémák, érelmeszesedés
 • nyirokrendszer betegségei,
 • koncentrációs problémák kezelése,
 • méregtelenítés,
 • a pszoriázis, az ekcéma és a bőrviszketés szintén jó hatásfokkal kezelhetők mágnes-terápiával.

Hatékonyságát több száz tanulmány bizonyítja, így egyre gyakrabban alkalmazzák kórházakban – a diagnosztikai eljárások mellett – orvosi terápiák részeként.

A mágnes-terápia azonban nem csak a gyógyászatban, de az egészség megőrzésében, fenntartásában is fontos szerepet játszik, hiszen általános közérzet javító hatása, kúraszerű alkalmazása segíti a szervezet regenerálódását, stresszel szembeni védekező képességének, teljesítményének növelését.

Leave a Reply

Wellness videók

© 2019 Wellness Csodák. All Rights Reserved. Bejelentkezés - Designed by Gabfire Themes